De fleste av oss er enige om at Google og de fleste andre søkemotorene vi kjenner fungerer relativt godt. Vi finner stort sett alltid det vi leter etter. All verdens informasjon er blitt tilgjengeliggjort, gjort søkbar, og er bare et tastetrykk unna. Og ikke minst, et tastetrykk unna på en liten enhet vi har med oss i lommen overalt. Om man funderer litt over dette som vi nå alle tar for gitt, er det virkelig imponerende at det går an. Vi skal nå se litt på hva som gjør at søkemotorene fungerer så godt som de gjør.

Hva er et nettsøk

Mange tenker at når man gjør et søk på Google så søker man på internett. Det gjør man ikke, man søker i Google sin betraktning av internett. Google har noe de har kalt Googlebot som har som oppgave å gå gjennom nettet for å se hva alle verdens nettsteder inneholder, og ikke minst hvordan de er linket sammen. Denne aktiviteten kalles ofte for å indeksere. Google bygger altså en såkalt indeks, som er det du som bruker faktisk søker igjennom. 

Så igjen. Du søker ikke på internett, det har søkemotorene allerede gjort for deg. Du søker gjennom indeksen de har generert av internett. Og det skal man være glad for, for et søk gjennom hele internett ville tatt din enkeltstående datamaskin måneder og år. Isteden får du presentert et ferdigarbeidet utvalg av nettsider du mest sannsynlig finner det du leter etter, på under ett sekund. 

Søkemotorens rangering

Søkemotoren finner først et utvalg av nettsider som passer til dine søkekriterier. Dette utvalget skal også presenteres i en prioritert/rangert rekkefølge. Det mest relevante søkeresultatet skal presenteres for brukeren øverst. Trenger du hjelp med rangering finnes det det hjelp. Webspin Søkemotoroptimalisering SEO Oslo jobber med dette på daglig basis.

Googlebot analyserer innhold, ser etter sammenhenger, setningsoppbygging, nøkkelord og selve oppbyggingen av innholdet. Innholdet av en overskrift kan for eksempel tolkes som mer viktig og relevant enn det som står i vanlig brødtekst. Dette er noe som påvirker hvor nettsiden presenteres i rangert rekkefølge.

Men kanskje det aller viktigste som avgjør rangeringen til en side, er hvordan den den aktuelle siden er linket sammen med resten av internettet. Dukker det opp en nettside i ditt søkeresultat som mange nettsteder har linket til, vil dette ansees å være en side av høy verdi. Og samme er det med verdien til disse sidene som linker til den igjen, er disse av høy verdi vil det også påvirke rangeringen. Og slik fortsetter det bakover igjennom hele indeksen.

Så først blir søket analysert og de mest aktuelle sidene blir presentert. Mange sider vil tolkes med lik relevanse, og da er det verdien som avgjør hvilken som skal vises før den andre.

Legg igjen en kommentar