Hva kan du gjøre for å forebygge urinlekkasje?

Urinlekkasje betyr at du har problemer med å holde på vannet, og urin kan lekke ufrivillig. Det kan være flere årsaker til at du opplever ufrivillig vannlating, og det finnes flere typer urinlekkasje.

Uansett årsak kan det være en stor plage i hverdagen dersom du opplever problemer med vannlating. Derfor er det også viktig at du oppsøker lege slik at du kan legge en plan for behandlingen din. Det finnes flere muligheter for å bedre symptomene slik at du kan leve en trygg og bekymringsfri hverdag.

Hva er urinlekkasje og hvorfor oppstår det?

Urinlekkasje, også kalt urininkontinens, er en tilstand hvor du har problemer med å holde på vannet. Det kan resultere i ufrivillig vannlating, hvor du enten ikke rekker frem til toalettet i tide, eller kanskje det drypper urin i løpet av dagen.

Der finnes flere typer urininkontinens:



Stressinkontinens, som oppstår ved et plutselig, økt trykk på bekkenbunnsmuskulaturen, for eksempel hvis du hoster, nyser eller løfter tunge gjenstander. Hvis bekkenbunnen og lukkemuskelen er svekket, forårsaker det ufrivillig lekkasje. Ofte vil det være mindre mengder urin.

Urgeinkontinens er preget av en plutselig vannlatingstrang som ikke kan kontrolleres. Det betyr at du ofte tisser ufrivillig før du når frem til et toalett.

Blandingsinkontinens er en kombinasjon av stressinkontinens og urgeinkontinens.



I tillegg er det overløpsinkontinens, som følge av blokkering i urinveiene som gir urinretensjon. Dette fører til at blæren blir overfylt, og urin lekker.

Dette kan du gjøre for å bedre symptomene

Der er flere alternativer for å behandle dine vannlatingsproblemer, avhengig av den underliggende årsaken. Første skritt er å kontakte legen din, som kan hjelpe deg med å finne ut hvilken type urinlekkasje du har, og hvilken behandlingsform som passer best for deg.

Urinlekkasje behandles blant annet med:

  • Absorberende produkter (bind/bleier)
  • Uridomer og urinposer for menn
  • Bruk av engangskatetre dersom urinretensjon er årsaken til urinlekkasjen
  • Bekkenbunnsøvelser og blæretrening, som har som formål å styrke bekkenbunnsmuskulaturen
  • Livsstilsendringer, f.eks. røykeslutt, trening og kosthold
  • Medisin.

Dersom ovenstående ikke løser problemet, kan det for noen være nødvendig med kirurgisk behandling. Uansett hvilken behandling som velges, lykkes heldigvis de aller fleste med å oppnå en forbedret livskvalitet – og bli kvitt symptomene. Med riktig behandling kan du derfor få friheten til å leve livet uten bekymringer og frykt for lekkasje.

Bestill gratis vareprøver hos Coloplast

Hygieniske og pålitelige hjelpemidler kan være veien tilbake til en bekymringsfri hverdag dersom du opplever vannlatingsproblemer. Er du i tvil om hvilke produkter som passer for deg, kan du alltid bestille gratis vareprøver hos Coloplast.

Hos Coloplast får du tilgang til veiledning fra erfarne sykepleiere. De kan hjelpe med både gode råd til din hverdag med vannlatingsproblemer, samt veiledning i produktvalg.

Ved å registrere deg i Coloplast Assistanse får du også tilgang til nyheter, oppdateringer og personlig støtte og veiledning – enten via månedlige e-poster eller direkte på Coloplasts nettsider. På den måten kan du få god veiledning som kan gi deg trygghet når du trenger det.